Aşağıdaki adımları takip ederek kendi bırakma planınızı hazırlayın. Planınızı indirebilir, yazdırabilir ve çevrimiçi takvimlerinize ekleyebilirsiniz.
Önümüzdeki iki hafta içinden bir gün seçin. Bu size hazırlanmak için yeterli zamanı sağlar.
Nikotin vücudunuzdan temizlendi.
Fiziksel belirtiler azaldı.
Duygusal ve alışkanlıklarla ilişkili tetikleyicilerin yol açtığı sigara istekleri olabilir.
Sigara isteğinizi tetikleyen nedenleri bilmeniz kontrolü elde tutmanıza yardımcı olur. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde tetikleyicilerden mümkün olduğunca uzak kalmanız daha doğru olabilir. Sigarasız geçirdiğiniz günlerin sayısı arttıkça, tetikleyicilerle baş etmenizi sağlayan farklı yöntemler geliştirebilirsiniz. *Sigarayı bırakma planınıza eklenmesi için sigara içmenize neden olan tetikleyicileri işaretleyin.
Sigara içme isteği kısa süre sürer ancak istek süreci zor geçebilir. Bu isteğin ortaya çıktığı zamanlarla ilgili belirtileri işaretleyin. Böylece, sigara içme isteğiyle baş etmenize yardımcıuygun ipuçları sigara bırakma planınıza eklenecektir.
Sigarayı hatırlatan şeylere maruz kalmak sigarasız yaşamayı zorlaştırır. Sigarayı bırakacağınız günden önce eviniz, arabanız ve işyerinizde size sigarayı hatırlatan şeylerden kurtulun. Aşağıda sigarayı sıklıkla hatırlatan şeylerin ve onlardan nasıl kurtulabileceğinizin listesi yer almaktadır. Bu liste sigarayı bırakma planınıza eklenecektir.
Giysilerinizi yıkayın, özellikle sigara aralarında kullandığınız ceketteki kokuyu giderin.
Arabanızı temizleyin.
Kibrit, küllük ve evin dışındaki sigarayla ilişkili eşyalardan kurtulun.
Sigaranızı, küllüğünüzü, kibrit ve çakmağınızı koyduğunuz yerlere pipet, nikotin sakızı, yapılacak işler listesi gibi krizlerle savaşmanızı kolaylaştıracak eşyalar yerleştirin.
Sigarayı bırakacağınız günden önceki gece, sigarayla ilişkili her şeyi atın. Buzdolabında sigara paketi saklamayın ya da küllükleri dolabın dibinde tutmayın.
Sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak tıbbi ve psikososyal destek yöntemleri bulunmaktadır.Bu yöntemleri araştırın ve işinize yarayacakları seçin. Bu yöntemler de sigarayı bırakma planınıza eklenecektir.
Sevdiğiniz kişilerden destek alırsanız sigarayı daha kolay bırakabilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınıza sigarayı bıraktığınızı söyleyin veya sigarayı bir arkadaşınızla birlikte bırakın.
Aileniz ve arkadaşlarınıza sigarayı bıraktığınızı söyleyin
Sigarayı bir arkadaşınızla birlikte bırakın
Neler olabilir: Yoksunluk bedeninizin nikotinsiz yaşama uyum sağlama sürecidir. Bu dönem biraz sıkıntılı olabilir. Kendinizi her zamankinden farklı ve hafif çökkün hissedebilirsiniz. Nikotin yoksunluğu tehlikeli değildir; ancak yoksunlukla başa çıkmak için sakız ve benzeri nikotin yerine koyma tedavileri kullanabilirsiniz, bunun için doktorunuza danışabilirsiniz.
Ne yapmalı: Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde sizi mutlu eden veya sakinleştiren aktivitelere zaman ayırın.
Bir hafta boyunca sigarasız yaşamak büyük bir başarı! Nikotin vücudunuzdan tamamen atıldı; artık en ağır yoksunluk dönemini atlattınız.
Neler olabilir: Sigarayı bıraktığınız ikinci haftada yoksunluk belirtilerinin çoğu hafifleyecek. Ne yapmalı: Sigarayı bırakmanın yaratabileceği güçlükleri daha kolay atlatmak için kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan veya sakinleştiren aktivitelere zaman ayırın.
Bir ay boyunca sigarasız yaşamanız yoksunluk dönemini atlattığınız anlamına gelir, sigara krizleri iyice seyrelmiştir.