Sigara içenlerin depresyona girme oranı, sigara içmeyenlerden daha yüksektir. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Depresyondaki insanlar kendilerini daha iyi hissetmek için sigara içiyor olabilir ya da insanlar sigara içtikleri için depresyona giriyor olabilir. Nedeni ne olursa olsun hem depresyona iyi gelen, hem de sigarayı bırakmaya yardımcı olan ilaçlar bulunuyor.

Depresyonu Anlamak

Sigarayı bıraktıktan sonra ruh hallerinde değişiklik olması sık rastlanan bir durumdur. Bazı insanlar kendilerini daha mutsuz hissederler. Kendini sinirli, huzursuz ya da keyifsiz hissedebilirsin. Sigarayı bıraktıktan sonra ruh halinde değişiklikler olması bir yoksunluk belirtisi olabilir. Yoksunluk, düzenli nikotin almaya alışan vücudunun bunu aramaya devam etmesidir. Nikotin yoksunluğuna bağlı ruh hali değişimleri genellikle bir iki hafta içinde düzelir. Eğer ruh hali değişimleri iki hafta içinde düzelmezse doktoruna danışmalısın. Bu durumun depresyon gibi bir başka sebebi olabilir.

Sigara içmek, depresyona iyi geliyormuş gibi hissettirebilir. O anda kendini iyi hissedebilirsin. Ama sigarayı depresyonla mücadele yöntemi olarak kullanmak, pek çok sorun yaratır. Ruh halinidüzeltmek için deneyebileceğin başka pek çok yöntem mevcut:

Egzersiz yapmak
Fiziksel aktivite yapmak sana yardımcı olabilir. Eğer bir anda yapamıyorsan küçük adımlarla başlayıp zamanla daha fazla egzersiz yapmaya çalışmalısın. Depresyondayken bunu yapmak zor olabilir, ama çaba harcayıp başarırsan getirisi büyük olacaktır.
Gününüzü planlamak
Kendini meşgul etmek için bir plan yap. Evden mümkün olduğunca çok çıkmaya çalış.
Depresyon Belirtileri
Herkesin kötü günleri veya mutsuz hissettiği zamanlar olabilir. Mutsuzluk depresyona dönüşebilir ama depresyon ve mutsuzluk farklı şeylerdir:

Süresi: Depresyon hemen hemen her gün hissedilir ve en az iki hafta ama genelde çok daha uzun sürer.

Ağırlığı: Depresyon gündelik yaşantının önüne geçer. İşini yapmaktan, ailevi görevlerini yerine getirmekten ya da yapmak istediğin şeyleri yapmaktan alıkoyar.

Depresyondaki insanlar genellikle keyifsiz veya mutsuz hissederler. Başka belirtiler de olabilir:

  1. Sürekli mutsuz hissetmek
  2. Normalde keyif aldıkları şeyleri yapmak istememek
  3. Huysuz, sinirli veya huzursuz olmak
  4. Uykuya dalmakta veya uyumaya çalışmakta sorun yaşamak, fazla erken uyanmak veya çok uyumak
  5. Normalde yediklerinden daha fazla veya daha az yemek
  6. Düşünmekte zorluk çekmek
  7. İyi bir uyku çektikten sonra bile yorgun hissetmek
  8. Değersiz hissetmek
  9. Ölmeyi veya kendine zarar vermeyi düşünmek

Depresyon İçin Destek Al
Çoğu kişi depresyon tedavilerinden yarar görür. Tedavi depresyon belirtilerini azaltabilir ve depresyonun toplam süresini kısaltabilir. Depresyon tedavisi genellikle uzman yardımı almak, ilaç kullanmak veya her ikisini de yapmak anlamına gelir.

Uzman Yardımı
Uzman yardımı, terapi veya psikoterapi adıyla da bilinir. Konuşma terapisi depresyonla mücadelede çok yardımcı olabilir ve genellikle depresyon tedavisinin önemli bir parçasıdır.

İlaçlar
Depresyonla mücadele eden pek çok kişi ilaç kullanmanın ruh hallerini düzeltip sorunlarla baş etme becerilerini artırdığını belirtmektedir. Depresyon ilaçlarına antidepresan denir. Antidepresanlar sorunlarını senin yerine çözemez. Ruh halini düzene sokmakta ve hayatında yaşanan, seni etkileyen olaylarla daha rahat başa çıkmana yardımcı olurlar. Antidepresan kullanmak için bir doktora görünmeniz gerekir.

Krizler birkaç dakikadan uzun sürmezler. Kendini buna hazırla ve o anda ne yapacağını önceden planla.

Depresyon Hakkında Temel Bilgiler

Depresyon Nedir?

Depresyon mutsuz hissetmekten veya kötü bir gün geçirmekten çok daha fazlasıdır. Depresyondaki insanlar genellikle keyifsiz veya mutsuz hissederler. Başka belirtiler de olabilir:

  1. Sürekli mutsuz hissetmek
  2. Normalde keyif aldıkları şeyleri yapmak istememek
  3. Huysuz, sinirli veya huzursuz olmak
  4. Uykuya dalmakta veya uyumaya çalışmakta sorun yaşamak, fazla erken uyanmak veya çok uyumak
  5. Normalde yediklerinden daha fazla veya daha az yemek
  6. Düşünmekte zorluk çekmek
  7. İyi bir uyku çektikten sonra bile yorgun hissetmek
  8. Değersiz hissetmek
  9. Ölmeyi veya kendine zarar vermeyi düşünmek

Bu sorunlar hayatının önüne geçiyor ve aşağıdaki şartları sağlıyorsa doktorunla veya bir ruh sağlığı çalışanıyla görüşmeyi düşünebilirsin.

  1. Yukarıda listelenen belirtilerden 5 veya daha fazlasına sahipsen.
  2. Bu belirtiler 2 haftadan uzun sürdüyse.

Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Bir insanın depresyona girme ihtimalini artıran pek çok şey vardır. Herkes farklıdır ama depresyona yol açan bazı yaygın tetikleyiciler şunlardır:

  1. Aşırı stresli hissetmek
  2. Zor bir olayla mücadele etmek
  3. Önceden planlanmış da olsa yaşantıya etki eden büyük değişimler
  4. Sağlık problemleri
  5. Depresyona yol açabilen bir ilaç kullanmak
  6. Alkol veya uyuşturucu kullanmak
  7. Depresyon yaşamış akrabalara sahip olmak

Depresyon ile Mutsuzluğun Farkı Nedir?

Herkesin kötü günleri veya mutsuz hissettiği zamanlar olabilir. Mutsuzluk depresyona dönüşebilir ama depresyon ve mutsuzluk farklıdır:

  1. Süresi: Depresyon hemen hemen her gün hissedilir ve en az iki hafta ama genelde çok daha uzun sürer.
  2. Ağırlığı: Depresyon gündelik yaşantınızın önüne geçer. İşinizi yapmaktan, ailevi görevlerini yerine getirmenden ya da yapmak istediğin şeyleri yapmaktan alıkoyar.

Sigara Yoksunluğundan Farkı Nedir?
Sigarayı bıraktıktan sonra ruh halinde değişiklik görülmesi yaygındır. Asabi, huzursuz, keyifsiz ya da mutsuz hissedebilirsin. Sigarayı bırakmaktan (yoksunluk) kaynaklanan ruh hali değişiklikleri genellikle 1-2 hafta içinde düzelir ve pek ciddi değildir.

Sigarayı bıraktıktan sonra gerçekten çok keyifsiz hissediyorsan bu konuda arkadaşlarınla ve ailenle görüşmeli, aynı zamanda da doktorunu aramalısın. Bu, yukarıdaki listede yazan diğer belirtilere sahipseniz de geçerlidir.

Kimler Depresyona Girer?
Genel olarak her 6 yetişkinden 1’i hayatlarının bir döneminde depresyonla mücadele eder. Herkes depresyona girebilir. Depresyon her yaşta meydana gelebilir. Nerede yaşadığın veya ne kadar zengin olduğun depresyona girme riskinizi etkilemez. Ancak bazı insanların depresyona girme ihtimali diğerlerinden fazladır:

  1. Sigara içenler
  2. Sağlık problemleri yaşayanlar
  3. Stres sıkıntısı çekenler

Depresyon Neden Sigara İçenlerde Daha Sık Görülür?
Bu sorunun cevabını kimse kesin olarak bilmiyor ama birkaç tahmin mevcut. Depresyonla mücadele eden insanlar kendilerini daha iyi hissetmek için sigara içebilir ya da sigara içen insanlar sigara içtikleri için daha kolay depresyona girerler. Bu konuda kesin bir kanıya varmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Sebebi ne olursa olsun, hem depresyon, hem de sigara bağımlılığı tedavi edilebilir.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Depresyona Girersem Sigaraya Tekrar Başlamalı mıyım?
Hayır! Depresyona yardımcı olacak yöntemleri araştır. Sigara depresyonu tedavi etmez. Sigaranın hem kullananlar için hem de çevrelerindekilerde pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabileceğini unutma. Depresyonla mücadele etmek ve sigarayı bırakmak için yöntemler bulmak, izleyeceğin en iyi yol olacaktır.
Ne Kadar Sürer?
Herkes farklıdır. Bazı insanlar için depresyon yalnızca birkaç hafta sürer, bazıları içinse tedavi edilmezse aylar sürebilir. Çoğu kişi için depresyon sadece boşanma veya sevilen birinin ölümü gibi stresli anlarda yaşanır. Diğerleri içinse depresyon bir ömür boyu gelip giderek hayatlarının bir parçası olur. Ancak her iki tip için de depresyon belirtilerini azaltacak ve toplam süresini kısaltacak tedavi yöntemleri mevcuttur.
Depresyon Tedavisi Almaya Değer mi?
Evet! Tedavi neredeyse her zaman belirtileri azaltmaya ve toplam depresyon süresini kısaltmaya yardımcı olur. Bu noktada yaygın bir sorun, çok az kişinin yardım almasıdır. Çoğu insan depresyonun gerçek bir sorun olmadığını, çok da ciddi olamayacağını veya hayatla mücadele edecek kadar güçlü olmadıkları anlamına geldiğini düşünür. Bunların hiçbiri doğru değildir.

Duyguların ve endişelerin hakkında açıkça ve dürüstçe konuşmaktan utanmana, çekinmene gerek yok. Bu iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Çoğu kişi, belirtileri çok ciddi olmasa bile depresyon tedavisinden faydalanır. Bu nedenle bir doktor veya ruh sağlığı uzmanına danışmak için çok fazla belirtinin olması gerekmez.

Yukarıda listelenen belirtilerden en az beşi mevcutsa ve özellikle de bu belirtiler 2 haftadan uzun sürdüyse, seni endişelendiriyorsa ya da günlük hayatına engel oluyorsa doktorunla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmen gerekir.

Başka Ne Yapabilirim?

Ruh halini düzeltip depresyon hislerini azaltmak için yapabileceğin çok şey var:

  1. Egzersiz yap. Bu kısa bir yürüyüş yapmak kadar basit veya spor salonuna yazılmak ya da bir takım oyununa katılmak kadar büyük bir hareket olabilir. Ne çeşit bir egzersiz yapacağın kondisyonunla ilgilidir ama tüm aktiviteler yardımcı olabilir. Küçük adımlarla başlayıp zamanla daha fazlasını yapmaya çalış. Depresyondayken bunu yapmak zor olabilir, enerjinin tükendiğini hissedebilirsin. Ancak çabanın faydası büyük olacaktır. İyileşmene yardım eder.
  2. Gününü Meşgul kalmak için bir plan yap. Özellikle evden mümkün olduğunca çıkman çok önemlidir.
  3. Başka insanlarla konuş ve beraber bir şeyler yap. Depresyondaki çoğu kişi, kendini başka insanlardan soyutlar. İnsanlarla her gün iletişim kurmak ruh halini olumlu etkileyecektir.
  4. Kendini ödüllendir. Depresyondaki çoğu kişi için ödüller ve eğlenceli aktiviteler artık hayatlarında yer almayan şeylerdir. Kendini ödüllendirmenin yollarını bulmak sana yardımcı olacaktır. Küçük şeyler bile biriktikçe ruh haline iyi gelir.
  5. Şu anda keyifli gelmese bile eskiden keyif aldığın şeyleri yap. Depresyonun yaygın belirtilerinden biri, önceden keyif alınan aktiviteleri yapmak istememektir. Biraz zaman alabilir ama bu aktiviteleri yeniden yapmak ruh haline iyi gelebilir. Bazı insanlar eğlenceli etkinliklerin bir listesini çıkarıp her gün birini yapmaya çalışırlar.
  6. Arkadaşlarınla ve sevdiklerinle konuş. Onların desteği iyi hissetmen açısından çok önemlidir. Onlara sıkıntılarını anlatabilmek, olan bitenlerin seni daha az korkutmasını sağlayacaktır.
  7. Başka insanlarla birlikte bir şeyler yap. Depresyondaki pek çok insan kendilerini başka insanlardan soyutlar. Her gün birileriyle buluşmak veya konuşmak moralini yüksek tutmakta yardımcı olur.
  8. Kendinizi ödüllendir. Keyif aldığın şeyler yap. Küçük şeyler bile iyi gelecektir.
  9. Destek al. Sigarayı bıraktıktan sonra keyifsiz hissediyorsan, ailenle veya arkadaşlarınla bu konuyu konuşmak sana iyi gelecektir. Doktorun da yardımcı olabilir.