Nikotin, sigara ve diğer tütün ürünlerinde bağımlılığa neden olan temel maddedir. Beynin de dâhil olmak üzere vücudunun pek çok yerini etkiler. Zamanla vücudun ve beynin düzenli nikotin alımına alışır.

Sigarayı bıraktığın zaman vücudun nikotin almamaya alışmak zorunda kalır. Buna yoksunluk denir. Yoksunluk rahatsız edici olabilir. Sigara krizleri, kendini mutsuz veya huzursuz hissetmek ya da uyumakta güçlük çekmek… Bunlar sık görülen yoksunluk belirtileridir. Bazı insanlar hafif bir nezle gibi hissettirdiğini söyler. Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer. Yoksunluk belirtileriyle mücadele etmek, daha iyi hissetmene yardımcı olacak ve seni zor anlara hazırlayacaktır.

Yoksunluğa Hazırlanabilirsiniz
Yoksunluk hisleri genellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada en yoğun seviyelerinde olur. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk hafta kaçamak riskinizin en yüksek olduğu haftadır. Sigarayı bırakma girişiminin başarılı olması için hazırlıklı olman ve neyle karşılaşacağını bilmen faydalı olacaktır.

En yoğun yoksunluk belirtileri yalnızca birkaç günle birkaç hafta arasında sürer. Güçlü ol!

 

Hazırlıklı olmanın bir yolu nikotin yerine koyma tedavisidir (NYKT). NYKT, yoksunlukla mücadelede ve krizleri aşmada yardımcı olabilir.

Bir sonraki nikotin krizinde gözlerini kapat ve sigara içmeyen biri olarak yaşayacağın hayatı düşün.