Dayanamayıp bir veya iki sigara içersen cesaretin kırılmasın. Bu dünyanın sonu değildir. Ancak bunu tekrar sigaraya başlamak için bir bahane olarak kullanma, çünkü bu tehlikeli bir yoldur. Sigarayı bırakmış birçok kişi, önce çok defa bırakıp tekrar başlamışlardır. İnsanların dayanamayıp kaçamak yapmaları genellikle bıraktıktan sonraki ilk üç ay içinde olur. İşte bu durumda yapabilecekleriniz:
- Bir kaçamak yaşadığını kabul et. Küçük bir geri adım attın ama bu seni yeniden sigara bağımlısı yapmaz.
- Kendine çok fazla yüklenme. Bir kaçamak yapmış olman sigarayı tamamen bırakamayacağın anlamına gelmez.
- Kolaycılığa kaçma. Bir kaçamak yaptın diye ‘Başaramadım, artık paketin geri kalanını da içsem olur’ dememelisin. Kaldığın yerden devam etmek önemlidir. Unutma, amacın hiç sigara içmemek.
- Sigara içmeden geçirdiğin zamanlar nedeniyle kendini iyi hisset. Baş etme becerilerini nasıl daha fazla geliştirebileceğini öğrenmeye çalış.
- Tetikleyiciyi tanımla. Sigara içmene tam olarak neden olan neydi? O tetikleyiciye dikkat etmelisin. Tekrar karşına çıktığında onunla nasıl baş edeceğine şimdi karar ver.
- Tecrübenden ders çıkar. Sigaradan uzak kalmana en çok ne yardımcı oldu? Bir sonraki denemende onu mutlaka yapmalısın.
- Bırakmana yardımcı olacak bir ilaç mı kullanıyorsun? Sadece bir iki sigaradan sonra ilacını bırakma, kullanmaya devam et. Tekrar yoluna dönmene yardımcı olacaktır.
- Önerileri bil ve uygula. Bir tane bile baş etme çaresi bilmek sigaradan uzak kalma olasılığını artırır.
- Doktoruna ya da başka bir sağlık çalışana görün. O seni sigarayı bırakma konusunda motive edebilir.
- Arkadaşlarından, ailenden, iş arkadaşlarından ve diğer yakınlarından bırakma kararlılığın için ihtiyacın olan desteği iste. Bunu yalnız başına yapmak zorunda değilsin.
Bir kaçamak yüzünden sigarayı bırakma kararından vazgeçmek, biri patlayınca diğer üç lastiği de patlatmak gibidir.
Kaçamak, bıraktıktan sonra bir ya da iki sigara içmektir. Birçok insan için ‘sadece bir nefes’ yeter. ‘Sadece bir tane içeceğim’ diyerek bir kaçamak yaparsan sigaradan uzak kalman daha zorolur. Ancak kaçamak yapmak tekrar sigara içmeye başlamak değildir.
Kaçamaklardan bir şeyler öğrenebilirsin. Kendine bunun geçici bir durum olduğunu hatırlat. Başarısız olmadın ve en başa dönmedin. Kaçamak seni yine sigara bağımlısı yapmaz. Sigaraya tekrar başlaman için de bir bahane değildir.
Kendini kaçamakları atlatmak ve sigaraya tekrar başlamaktan kaçınmak için hazırla. Tetikleyicileri nasıl ele alacağını veya onlardan nasıl kaçınacağını ve krizlerle nasıl başa çıkacağını düşün.
Kaçamaklar genellikle ilk üç ay içerisinde olur. Ama herhangi bir zamanda da olabilir. Birçok kişinin tamamen bırakana kadar defalarca denemesi gerekir.
Tetikleyicilerini bilmek, kaçamağına neyin yol açtığını anlamanı sağlar. Bu süreç boyunca tetikleyicilerinden kaçınma yolları bulmalısın. Ayrıca krizlerle başa çıkmak üzere bir planının olması, onları atlatmana yardımcı olur.
Dayanamayıp kaçamak yaptıysan bıraktığın yerden devam edebilmek için şu yolları deneyebilirsin:
- Kaçamaklar yaygındır, yani kendine çok yüklenmemelisin. Bir kere kaçamak yapmak seni başarısız yapmaz. Sigarayı bırakamayacağın anlamına da gelmez.
- Bırakma sürecine hemen, aynı gün veya en geç ertesi gün devam etmek önemlidir. Hiç sigara içmeme hedefinden vazgeçme.
- Sigara içmeden geçirdiğin zaman ile gurur duy. Tetikleyicilerinden kaçındığın ve sigara krizlerini alt ettiğin zamanları hatırla. Aynı yolları, yeniden baş edebilmek için kullan. Nikotin yerine koyma tedavisi kullanın (NYKT). Dayanamayıp bir ya da iki sigara içtikten sonra NYKT’yi bırakman gerekmez. NYKT tamamen sigarasız yaşama şansını artırır.
- Destek al. Dayanamayıp kaçamak yaparsan ailenle ya da arkadaşlarınla konuş. Onlardan yardım iste, bunu yalnız yapman gerekmez.
- Sigara içmediğin zaman ne öğrendiğini düşün. Sigaradan uzak kalmana ne yardımcı oldu ve kaçamak nedenin neydi? Şimdi yeniden sigarasız bir yaşam için neyi farklı yaparsın?