Sigara içme isteği geldiğinde, sigarayı bırakmanın yararlarını hatırlamak zor olabilir.

Sigarayı bırakmaktan vazgeçmemek için kendine sigarayı bırakmanın faydalarını hatırlat.

Hevesin kırılabilir, ancak sigara içmenin hiçbir yararı olmadığını unutma. Bir tek sigara bile zararlıdır. Sigara içtiğinde her nefes alışında tütünün içindeki kimyasal maddeler hızla akciğerlerine ulaşır. Kanın zehirli maddeleri tüm organlarına taşır. Sigarayı bıraktığında, son içtiğin sigaradan 20 dakika sonra bedenin iyileşmeye başlar. Nikotin bedenini üç gün içinde terk eder. Vücudun iyileşme sürecinin başlarındayken kendini biraz kötü hissedebilirsin. Yoksunluk zor olabilir, ama bu iyileşmeye başladığının işaretidir.

Anlık Kazanımlar
Bir tek sigara bile zararlıdır. Sigara içtiğinde her nefes alışında tütünün içindeki kimyasal maddeler hızla akciğerlerine ulaşır. Kanın zehirli maddeleri tüm organlarına taşır. Sigarayı bıraktığında, son içtiğin sigaradan 20 dakika sonra bedenin iyileşmeye başlar. Nikotin bedenini üç gün içinde terk eder. Vücudun iyileşme sürecinin başlarındayken kendini biraz kötü hissedebilirsin. Yoksunluk zor olabilir, ama bu iyileşmeye başladığının işaretidir.
Uzun Vadeli Kazanımlar
Sigarayı bırakmak ömrüne yıllar eklemeni sağlar. Sigarayı 40 yaşından sonra bırakanlarda sigaraya bağlı hastalıklardan erken ölme olasılığı %90 oranında azalır. 45-54 yaşlarında bırakanlarda erken ölüm olasılığı üçte iki oranında azalır. Sigarayı bırakarak ve sigarasız yaşayarak sağlığının kontrolünü ele alabilirsin. Zamanla akciğer kanserinden, kalp hastalığı, inme, kronik bronşit, amfizem ve en az 13 farklı kanser türü nedeniyle ölüm riskin büyük oranda düşer.

Sigarayı bıraktığında sevdiklerini de pasif içicilikten korumuş olursun. İyi bir örnek olur, ailene sigarasız bir hayatın mümkün olduğunu gösterebilirsin.

“Bırakmamın esas nedeni kızım; o, annesinin uzun yıllar yaşamasını hak ediyor.”

Emel

Sigarayı Bırakmanın Yararları

Sigarayı bırakmak, bütün organlarında iyileşme sağlar.

Beyin
Kırılan bağımlılık döngüsü

Sigarayı bırakmak beynindeki bağımlılık döngüsünü kırmana yardımcı olur. Beyninde bulunan çok sayıda nikotin reseptörü, bıraktıktan bir ay sonra normal düzeye inecektir.

Baş ve Yüz

Daha iyi işitme

Sigarayı bırakman işitmeni keskinleştirir. Hafif işitme kaybının bile sorunlara yol açtığını unutma.

Daha net görme

Sigarayı bırakma, gece görüşünü iyileştirir; sigaranın gözlerine verdiği zarar durur ve böylece genel görüşünün korunması sağlanır.

Temiz ağız

Kimse kötügörünümlü bir ağız istemez. Sigarasız birkaç günden sonra gülüşün daha parlak olacaktır. Sigarayı bırakmak ağız sağlığını yıllarca koruyacaktır.

Temiz cilt

Sigarayı bırakmak yaşlanma karşıtı kremlerden daha etkilidir. Sigarayı bırakmak lekelerin kaybolmasını sağlar ve cildini erken yaşlanmaktan ve kırışıklıktan korur.

Kalp
Azalan kalp hastalığı riskleri

Sigara kalp krizi ve kalp hastalıklarının önde gelen nedenidir. Ancak sigarayı bırakarak bu kalp hastalığı riskleri azaltılabilir. Sigarayı bırakmak kan basıncını ve kalp hızını hemen düşürür. Kalp krizi geçirme riski 24 saat içinde azalır.

Kan dolaşımı

Sigarayı bırakınca kanda tehlikeli pıhtıların oluşma olasılığı azalır. Kalbinin işi de azalır, çünkü kan bedeninde daha kolay dolaşabilir.

Kolesterolün düşmesi

Sigarayı bırakmak zaten birikmiş olan yağları yok etmez. Ancak kanındaki kolesterol ve yağ düzeylerini düşürür. Böylece damarlarında yeni yağ birikimleri oluşması yavaşlar.

Akciğerler
Akciğer hasarının durması

Sigara içmek akciğerlerde geri dönüşü olmayan doku harabiyeti oluşturur. Bu nedenle akciğerlerinde kalıcı hasar gelişmeden sigarayı bırakman önemlidir. Bıraktıktan iki hafta sonra nefesin daha az tıkanır ve merdivenleri daha rahat çıktığını fark edebilirsin. Geç kalma, bugün bırak!

Amfizemi önleyin

Amfizemin tedavisi yoktur. Akciğerlerindeki hava kesecikleri yıllarca hasar görmeden, sigarayı genç yaşta bırakırsan, amfizem gelişmesini engelleyebilirsin.

Solunum yollarının iyileşmesi

Solunum yollarında bulunan tüycükler, sigarayı bıraktıktan sonra hızla büyür ve işlevlerine dönerler. Bunlar bedeninde en hızlı iyileşen yapılardandır. Bazen insanlar sigarayı bıraktıklarında her zamankinden daha fazla öksürdüklerini fark ederler. Bu, tüycüklerin iyileştiklerine işaret eder. Tüycüklerin düzgün çalıştığında nezle ve enfeksiyonlarla da daha iyi savaşırsın.

DNA
Kanser riskinin düşmesi

Sigarayı bırakmak yeni DNA hasarının olmasını önler ve hatta oluşmuş olan zararın onarımına yardımcı olur. Sigarayı hemen bırakmak, kanser olma riskini azaltmanın en iyi yoludur.

Göbeklenme ve Hormonlar
Belde incelme

Sigarayı bırakmak, karın yağlarınızı azaltacak ve diyabet olma riskinizi düşürecektir. Diyabetiniz varsa sigarayı bırakmak kan şekerinizi olumlu etkileyecektir.

Normal östrojen düzeyleri

Kadınlarda sigarayı bıraktıktan sonra östrojen düzeyi yavaş yavaş normale döner. Çocuk sahibi olmak istiyorsan, sigarayı hemen şimdi bırak. Sigarayı bırakmak gelecekte sağlıklı bir hamilelik geçirme olasılığını artırır.

Sertleşme Sorunu
Cinsel yaşamda iyileşme

Sigarayı hemen bırakırsan sertleşme sorunu yaşama olasılığını azaltıp, sağlıklı cinsel yaşam olasılığını artırabilirsin.

Kan ve Bağışıklık Sistemi
Savunma hücreleri: Akyuvarlar

Sigarayı bıraktığında bedeninde sigaraya bağlı olarak oluşan zararlar iyileşmeye başlayacaktır. Zamanla akyuvar sayın normale dönecek ve savunma sistemin rahatlayacaktır.

Yara iyileşmesi

Sigarayı bırakmak yaralara giden kan akımını iyileştirerek önemli besinlerin, minerallerin ve oksijenin yaraya ulaşmasını ve uygun şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.

Daha kuvvetli bağışıklık sistemi

Sigarayı bıraktığında bağışıklık sistemin artık katran ve nikotine maruz kalmaz ve daha az hasta olursun.

Kaslar ve Kemikler
Kuvvetli kaslar

Sigarayı bırakmak kanındaki oksijenin kullanışlılığını artıracağından kasların daha kuvvetli ve daha sağlıklı olacaktır.

Daha kuvvetli kemikler

Sigarayı bırakmak hem şimdi hem de sonraki hayatında kırık riskini azaltır. Hemen bırakarak kemiklerinin sağlamlığını ve sağlığını koru.

Sağlık Üzerine Etkileri

Sigara bedendeki neredeyse tüm organlara zarar verir. Bu zararlı etkilerin bazıları hemen olur. Sigara içmenin beden sağlığı üzerindeki etkilerini araştırın.

Beyin
Beyin ve Bağımlılık İlişkisi

Sigaranın içinde bulunan nikotin güçlü bir bağımlılık yapıcı maddedir. Vücuda alınan nikotine uyum sağlamak için beyinde fazladan nikotin reseptörleri ortaya çıkar. Beyin alıştığı miktarda nikotini alamayınca nikotin yoksunluğu yaşanır. Yoksunluk oluştuğunda kendinizi endişeli ve gergin hissedebilirsiniz ve şiddetli nikotin isteğiniz olabilir.

Baş ve Yüz
Kulaklar

İşitme kaybı | Sigara içmek iç kulakta bulunan salyangoz şeklindeki organa gelen oksijen miktarını azaltır. Bunun sonucunda kalıcı hasar oluşarak hafif veya orta dereceli işitme kaybı olabilir.

Gözler

Körlük ve gece görme | Sigara içmek gözlerinde görmenizi tehdit edebilecek fiziksel değişiklere yol açar. Sigaranın nikotini gece görebilmeniz için gerekli olan bir maddenin üretimini engeller. Sigara aynı zamanda katarakt ve sarı nokta hastalığı (her ikisi de körlüğe yol açabilir) riskini artırır.

Ağız

Çürükler | Sigara dumanının bedenindeki yolculuğu ağzından başlar. Ağız sağlığı sorunları sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülür. Bunlar ağız yaraları, ülserler ve dişeti hastalıklarıdır. Diş çürükleri ve genç yaşta diş kaybetme olasılığı daha fazladır. Ağız ve boğaz kanserlerine yakalanma olasılığı da daha yüksektir.

Yüz

Sigara içmek cildin kurumasına, esnekliğini kaybetmesine ve sonuçta kırışıklar oluşmasına neden olur. Cilt rengi matlaşabilir ve grileşebilir. Otuzlu yaşlarına geldiğinde ağız ve göz çevrenizde kırışıklıklar ortaya çıkarak yüzüneyılların izini ekleyebilir.

Kalp
Baskı altında kalan kalp

Sigara içmek cildin kurumasına, esnekliğini kaybetmesine ve sonuçta kırışıklar oluşmasına neden olur. Cilt rengi matlaşabilir ve grileşebilir. Otuzlu yaşlarına geldiğinde ağız ve göz çevrenizde kırışıklıklar ortaya çıkarak yüzüneyılların izini ekleyebilir.

Koyu kıvamlı kan

Sigara içmek kanını koyu kıvamlı ve yapışkan hale getirir. Kan yapışkanlaştıkça onu vücuda dağıtabilmek için kalbin daha fazla zorlanması gerekir. Koyu kıvamlı kanda pıhtıların oluşma olasılığı daha fazladır, bu da kalbe, beyne ve bacaklara giden kan akımının engellenmesine neden olur. Zamanla koyu kıvamlı ve yapışkan kan, damarlarınızın hassas dokusuna hasar verir. Bu hasar, kalp krizi ya da inme riskini artırır.

Yağ birikimleri

Sigara içmek kan dolaşımındaki kolesterol ve sağlıksız yağların artmasına ve sağlıksız yağ birikimlerine yol açar. Zamanla kolesterol, yağlar ve diğer atıklar damarlarının duvarlarında birikir. Bu birikme damarları daraltarak kalbe, beyne ve bacaklara giden normal kan akışını engeller. Kalp ve beyne giden kanın engellenmesi, kalp krizine ya da inmeye neden olabilir. Bacak damarlarının tıkanması, ayak parmakları ve ayakların kesilmesi ile sonuçlanabilir.

Akciğerler
Doku Kaybı Oluşmuş Akciğer

Sigara içmek akciğerlerin küçük havayolları ve dokularında iltihabi reaksiyona neden olur. Bu, göğsünde sıkışma hissetmene, hırıltılı soluk alıp-vermene ve nefes darlığına yol açar. Devamlı iltihabi reaksiyon nedeniyle dokusu harabiyeti artar ve buna bağlı olarak akciğerlerinde ve  solunum yollarında nefes almayı zorlaştıran yapısal değişiklikler olur. Yıllar süren akciğer tahrişi sonucunda kronik balgamlı öksürüğünüz olabilir.

Amfizem

Sigara içmek, akciğerlerdeki oksijen değiş tokuşunu sağlayan küçük hava kesecikleri olan alveolleri harap eder. Sigara içtiğinde bu hava keseciklerinin bazılarına zarar verirsin. Alveoller tekrar oluşmazlar. Yani harap olduklarında akciğerlerinin bir bölümünü kalıcı olarak yok etmiş olursun. Belli orandaalveol harap olduğunda amfizem hastalığı gelişir. Amfizem, ağır nefes darlığına neden olarak ölüm ile sonuçlanabilir.

Tüycükler ve Solunum Enfeksiyonları

Havayolların küçük fırça gibi tüycüklerle kaplıdır. Bu tüycükler akciğerlerinin temiz kalabilmesi için sümüksü salgıyı ve kirleri süpürürler. Sigara içmek, tüycükleri geçici olarak felce uğratır, hatta öldürebilir. Bu durum enfeksiyon riskinizi artırır. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla nezle ve solunum enfeksiyonu geçirirler.

DNA
Kanser

Bedenin, hücre büyümesi ve hücre işlevleri konusunda bir kullanma kılavuzu gibi görev yapan genetik malzeme, yani DNA içeren hücrelerden oluşmuştur. Sigaradan aldığın her nefes DNA’na zarar verir. DNA hasarı oluştuğunda, kullanma kılavuzu karışır ve hücre kontrolden çıkıp bir kanser tümörü yaratabilir. Bedenin sigara içmenin DNA’nda yaptığı bu hasarı onarmaya çalışır. Ancak zamanla sigara içmek bu onarım sistemini yıpratarak kansere yol açabilir (akciğer kanseri gibi). Tüm kanserlerin üçte birinin nedeni sigaradır.

Göbeklenme ve Hormonlar
Göbeklenme

Sigara içenlerin göbeği, sigara içmeyenlere göre daha büyüktür ve daha az kaslıdır. Tip iki diyabet gelişme olasılığı, her gün içmiyor olsalar bile, daha fazladır. Sigara içmek diyabeti zaten var olanlarda da hastalığın kontrolünü zorlaştırır. Diyabet körlük, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve uzuv kesilmelerine yol açabilecek ciddi bir hastalıktır.

Östrojen düzeylerinde düşme

Sigara içmek kadınlarda östrojen düzeyini düşürür. Düşük östrojen düzeyleri cilt kuruluğu, saçlarda incelme ve hafıza sorunlarına yol açabilir. Sigara içen kadınların hamile kalmaları ve sağlıklı bir bebek sahibi olmaları daha zordur. Sigara içmek erken menopoza da neden olabilir. Bu da bazı hastalıklara (kalp hastalığı gibi) yakalanma riskini artırır.

Kan ve Bağışıklık Sistemi
Savunma hücrelerinde artış

Sigara içtiğinde savunma hücreleriniz olan akyuvarlarınızın sayısı yükselir. Bu, bedeninin sigara etkisiyle gelişen iltihabi reaksiyon ve hasarlanmaya karşı savaştığına işaret eder. Akyuvar sayısının yükselmesi bedeninin zarar gördüğünü haber veren bir sinyal gibidir. Uzun süre yüksek kalan akyuvar sayıları artan kalp krizi, inme ve kanser riskleri ile bağlantılıdır.

Yara iyileşmesinin uzaması

Besinler, mineraller ve oksijen dokulara kan yoluylaulaştırılır. Nikotin kan damarlarının daralmasına yol açarak yaralara ulaşan besin düzeyini azaltır. Bunun sonucunda yara iyileşme süresi uzar. Yara iyileşmesinin yavaş olması sonucunda yaralanmalar ve cerrahi müdahaleler sonrasında enfeksiyon riski artar ve dokunun ölmesine neden olan ağrılı deri ülserleri oluşabilir.

Bağışıklık sisteminde yavaşlama

Sigara dumanında bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla savaşma etkinliğini azaltabilen çok miktarda katran ve başka maddeler bulunur. Bu, hasta olma olasılığınızın yüksek olması demektir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması sonucunda romatoid artrit ve multipl skleroz gibi hastalıklara karşı daha savunmasız kalırsın. Bu durum bedeninin kanserle savaşma yeteneğini de azaltır!

Kaslar ve Kemikler
Yorgun kaslar

Kaslarda yıpranma | Sigara içtiğinde kaslarına daha az kan ve oksijen gelmesi nedeniyle kas yapımı zorlaşır. Oksijen azlığı kasların daha kolay yorulmasına da neden olur. Bu nedenle sigara içenlerde kas ağrıları içmeyenlere göre daha fazladır.

Daha Fazla Kemik Kırığı

Sigara dumanındaki bileşenler kemik sağlığının doğal döngüsünü bozar. Yeni sağlıklı kemik dokusu oluşumu azalır. Mevcut kemik dokusu yıkımı hızlanır. Sigara içenlerde kemik dokusu incelir ve kemik hacmi azalır. Buna bağlı olarak kemikler zayıf ve kırılgan hale gelirler. Sigara içenlerde kırık riski içmeyenlere göre daha fazladır ve kırılan kemiklerin iyileşme süresi de daha uzundur.

“Nikotin içimi dışımı öldürüyordu. Şimdi özgür, heyecanlı, enerjik, odaklı ve çok canlı hissediyorum!”
Ahmet

Neden Sigarayı Bırakmak İstiyorsun?

Sigarayı bırakmayı düşünüyorsun. Bırakmayı isteme nedenlerini biliyor musun? Daha sağlıklı mı olmak istiyorsun? Tasarruf etmek mi? Aileni korumak mı? Hepsi mi?

Emin değilsen kendine şu soruları sor:

  • Sigara içmenin nesini sevmiyorum?
  • Sigara içtiğimde neyi kaçırıyorum?
  • Sigara içmek sağlığımı nasıl etkiliyor?
  • Sigara içmeye devam edersem bana ve aileme ne olacak?
  • Bırakınca hayatım hangi açıdan daha iyi olacak?

Bırakma nedenlerini bulduğunda onları her gün kendine hatırlat. Tamamen bırakman konusunda sana ilham verebilirler.

Daha sağlıklı görünmek, kendini sağlıklı hissetmek ve sağlıklı olmak istiyor musun?
Önemli diğer nedenler:

  • Kanser, kalp krizi, kalp hastalığı, inme, katarakt ve başka hastalıklara yakalanma olasılığım azalacak.
  • Nezle ve grip olma olasılığım azalacak ve hasta olursam daha hızlı iyileşebileceğim.
  • Daha kolay nefes alacağım ve daha az öksüreceğim.
  • Kan basıncım düşecek.
  • Cildim daha sağlıklı görünecek ve ben daha genç görüneceğim.
  • Dişlerimde ve tırnaklarımda lekeler olmayacak.

Sigarayı bırakmak daha iyi hissetmene neden olacak ve sağlığını düzeltecek. Ancak sigarayı bırakman için daha önce aklına gelmemiş olabilen başka nedenler de var.

Daha iyi bir yaşam tarzı istiyor musun?

  • Harcayacak daha çok param olur.
  • Ailemle daha çok zaman geçirebilirim, işime yetişebilirim ya da çok sevdiğim hobilerimi yapmaya başlayabilirim.
  • Bir daha ne zaman sigara içebileceğimi, nerede sigara içip içemeyeceğimi düşünmek zorunda kalmam.
  • Yemeklerden daha tat alırım.
  • Giysilerim pis kokmaz.
  • Arabam, evim ve çocuklarım sigara kokmaz.
  • Yemeklerin, çiçeklerin ve başka şeylerin kokusunu daha iyi alabilirim.

Daha iyi bir aile hayatı istiyor musun?

  • Çocuklarıma iyi bir örnek oluşturacağım; sigarayı bırakmak için çok kuvvetli olmak gerekiyor.
  • Arkadaşlarım, ailem, iş arkadaşlarım ve beni sevenler benimle gurur duyacaklar.
  • Arkadaşlarımı ve ailemi pasif içicilikten korumuş olacağım.
  • Çocuklarım daha sağlıklı olacak.
  • Arkadaşlarım ve ailemle sevdiğim şeyleri yapmak için daha çok enerjim olacak.
  • Sağlığımı koruyacağım ve önemli anlarda ailemin yanlarında olacağım.

Sigarayı bırakmak için belirlediğin nedenleri listele. Listeyi sıklıkla görebileceğin, araban ya da sigaralarını koyduğun yer gibi bir yerde tutun. Sigara içmek istediğinde bu listeye bakarak neden bırakmak istediğini kendini hatırlat.

Sigarayı Bırakma Günüyle Başa Çıkmak İçin İzlenecek Adımlar

 

Sigarayı bırakmaya karar verdin. Tebrikler! Sigarasız geçen ilk günzor olabilir. İşte bıraktığın günün zorluklarının üstesinden gelmene ve bırakma kararını sürdürmene yardımcı olacak beş adım.

Bir bırakma planı yap
Bir planının olması sigarayı bıraktığın ilk günü kolaylaştırır. Bırakma planı odaklı, emin ve kararlı olmanın yollarını içerir. Kendi bırakma planını oluşturabilir ya da senin için uygun bir bırakma programı bulabilirsin. Senin için hangi bırakma yönteminin doğru olduğunu bilmiyorsan farklı bırakma yöntemlerini keşfedebilirsin. Tek bir bırakma yaklaşımı herkes için uygun değildir. İhtiyaçların konusunda dürüst olmalısın. Eğer planında nikotin yerine koyma tedavisi varsa, kullanmaya sabahtan başlamalısın.
Meşguliyetin olsun

Sigarayı bıraktığın gün kendini meşgul etmen sigara içmemek için harika bir yoldur. Meşguliyet zihnini sigara içmekten uzak tutar ve dikkatini sigara isteğinden uzaklaştırır. Aşağıdaki etkinliklerden bazılarını deneyebilirsin:

  • Egzersiz yapmak.
  • Yürüyüşe çıkmak.
  • Sakız çiğnemek.
  • Ellerinde bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek
  • Bol su içmek.
  • Derin nefes alıp vererek gevşemek.
  • Sinemaya gitmek.
  • Sigara içmeyen arkadaş ve aile fertleriyle zaman geçirmek.
  • En sevdiğin restorana yemeğe gitmek.

Sigara Tetikleyicilerinden Uzak Dur
Tetikleyiciler sigara içme dürtünü meydana çıkaran kişiler, şeyler ve durumlardır. Bıraktığın gün bütün tetikleyicilerden uzak durmaya çalış. İşte bazı yaygın sigara tetikleyicilerinden korunmak için bazı öneriler:

  • Sigaralarını, çakmaklarını ve küllüklerini hala atmadıysan atmalısın.
  • Kafeinden uzak dur, gerginliğe yol açar. Onun yerine su içmeyi dene.
  • Sigara içmeyen kişilerle zaman geçir.
  • Sigara içmenin yasak olduğu yerlere gidin.
  • Yeterince dinlen ve sağlıklı beslen. Yorgunluk sigara içme isteğini tetikler.
  • Rutinlerini değiştirerek sigara içmek ile bağlantı kurduğun şeylerden kaçın.

Olumlu Ol
Sigarayı bırakmak zordur. Her seferinde bir dakika… bir saat… bir gün şeklinde değerlendirerek olur. Bırakmayı sonsuza kadar diye düşünmemeye çalış. Dikkatini bugüne ver, zaman üzerine biriksin. Bu yaklaşım, olumlu tutumun korunmasına yardımcı olur. Bıraktığın gün çok iyi geçmeyebilir. Ancak önemli olan tek şey sigara içmemendir – bir nefes bile. Kendini 24 saat sigara içmediğin için ödüllendir. Bunu hak ettin. Eğer bugün bırakmaya hazır hissetmiyorsan sana uygun bir bırakma günü belirle. Sigarayı bırakmaya hazırlanmak için birkaç güne daha ihtiyacınız varsa sorun değil.
Yardım İste
Sigarayı bırakmak için sadece irade gücüne dayanmak zorunda değilsin. Bırakacağın günü arkadaşlarına ve ailene haber ver. Bıraktığın gün ve sonrasındaki birkaç gün ve hafta için onlardan destek olmalarını iste. Sana zor dönemleri geçirmen için yardımcı olabilirler. Sana tam olarak nasıl yardım edebileceklerini bilmelerini sağla. Bildiklerini farz etme.

“Harika hissediyorum, nefes alabiliyorum ve torunumu, duman kokan giysilerimi değiştirmek zorunda kalmadan, kucağıma alabiliyorum.”

Sait