Görünüşü, hareketi, dumanı ile sigarayı taklit etmek üzere tasarlanan elektronik sigara, dünyada her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Türkiye’de satışının yasak olmasına rağmen elektronik sigara hala kaçak yollardan, bazı elektronik market ya da internet üzerinden gayri resmi ruhsatsız temin ediliyor. Sigarayı bırakma aracı olarak lanse edilen elektronik sigara; aksine içerisinde yer alan birçok kanserojen madde ve nikotin ile bağımlılığı tetikliyor.
ABD’de “Elektronik sigaraya bağlı’ akciğer hastalığından ilk ölüm
ABD’de Perelman Üniversitesi’nde yapılan araştırmada elektronik sigaranın sanıldığı gibi masum olmadığı kanıtlandı. Amerika’da yapılan araştırma ile elektronik sigaradan içilen tek bir nefesin bile damarları daralttığı saptandı. Araştırmaya göre; Tek nefeslik duman, bacaktaki uyluk atardamarının içyapısını hasara uğratıp, kan akışını yavaşlatıyor. Düzenli olarak elektronik sigara kullananlarda bu hasar kalıcı olabiliyor, ayrıca kalp-damar hastalıklarını tetikliyor. Öte yandan ABD’de Illinois salgın hastalıklar kurumundan ‘elektronik sigara kullanımına bağlı bir solunum hastalığı nedeniyle’ hayatını kaybeden hastanın bu şekildeki ilk vaka olduğu açıklandı. Illinois eyaletinde akciğer rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırılan bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, aynı nedenle hastaneye kaldırılanların sayısının 22’ye ulaştığı ve 12 kişinin de sağlık kontrollerinin sürdüğü ifade edildi.
“Elektronik Sigara, Sigarayı Bırakmak İçin Bir Araç Değildir”
Elektronik sigaranın, sigarayı bırakmak için bir araç olmadığını altını çizen Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık; “ Elektronik sigara, dünyanın pek çok ülkesinde sigarayı bırakma aracı olarak piyasaya sürülmektedir. Pazarlama yaklaşımı olarak, adeta bir teknoloji aksesuarı pazarlaması yapılıyormuş gibi bir sunulmaktadır. Buna karşın maalesef pek çok insanın elektronik sigara ile ilgili sağlıklı bir bilgiye vakıf olamadığını görmekteyiz. Bu durum her geçen gün elektronik sigara tehlikesini daha büyük kılmaktadır. Kullanılan pazarlama yöntemleriyle bir stil göstergesi olarak piyasaya sürülmesi sonucunda hiç sigara içmeyenleri de içer konuma getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigarayı ilaç firmaları ya da sağlık sektörünün değil bizzat sigara firmalarının üretip pazarladığını belirterek, “Bu firmaların ana amacı, daha fazla satmak ve yeni müşteriler bulmak. Bu da, daha fazla insanı bağımlı yapmaktan geçiyor. Elektronik sigara ile birlikte nikotin bağımlılığı yeniden arttı.” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, elektronik sigaranın, sigaradan hiçbir farkınızın olmadığına dikkat çekerek; “ Aslında bu ürünlerin sigaradan veya diğer tütün ürünlerinden çok farkı yok, sonuçta bunların hepsi insanlara nikotin sağlamak için üretiliyor. Bu sigaraların içinde nikotin içeren bir sıvı var ve bu sıvının içine firmalar başka ne tür bağımlılık yapıcı maddeler ekliyorlar bunları bilmiyoruz.” dedi.